شنبه ۲۳ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۵:۲۰

انتقاد شدید کارگردان "ناسپاس" از بازیگران تجاری و تحمیلی

حسن هدایت کارگردان

کارگردان فیلم "ناسپاس" با ابراز نارضایتی از برخی بازیگران اصلی فیلم، از روند تجاری شدن آثار سینمایی و تلویزیونی انتقاد کرد.

حسن هدایت در گفت و گو با خبرنگار سینما پرس در خصوص دلایل عدم استقبال تماشاگران از فیلم "ناسپاس" اظهار داشت: سلیقه تماشاگر سلیقه خاصی است. ساخت فیلم، زحمات خاص خود را دارد. اما تماشاگر، زحمات تولید را که در نظر نمی گیرد وبرایش مهم نیست. فیلمی را که بپسندد می بیند و اگر نپسندد نمی بیند.

وی درباره انتقادهایی که از بازی بازیگران اصلی این فیلم این روزها در برخی از جراید ابراز می شود و دلایل آن اظهار داشت: بازیگران در یک سیستم غلط در سینما و تلویزیون پرورش یافته اند و تلویزیون نیز به طرز بیمارگونه ای به این امر دامن می زند. بازیگران، همزمان در چند پروژه مشغول کار هستند و نمی توانند روی یک اثر تمرکز کنند. در بسیاری مواقع نیز بازیگرانی که کارگردان مطلوب می داند گیر نمی آیند. تهیه کننده هم یکی از عوامل موفقیت کارش را حضور بازیگرانی می داند که چهره های آشنایی هستند و تماشاگران به آن علاقه دارند.

هدایت ادامه داد: من متاسفانه این معیارها را نمی فهمم. چرا که با سینمایی که در این سال ها رایج شده بیگانه هستم. خیلی از بازیگرانی که در فیلم ها هستند به ضرب و زور تحمیل می شوند. حتا به تهیه کننده. طبیعی است که کارگردان با این بازیگران کلنجار هم می رود. اما این بازیگران نه علاقه و نه توانایی درک شخصیتی را که باید نقشش را ایفا کنند ندارند. در این وضعیت توقع دیگری هم نمی توان داشت.

کارگردان "گراند سینما" با پیچیده خواندن مقوله بازیگری در سینما اضافه کرد: به ویژه از زمانی که تلویزیون به طور غلطی تاکید کرد که از بازیگران آشنا و مشهور استفاده کند دیگر بره کشان این نوع بازیگری است. اینان مثل کارمند می آیند و کارت می زنند و دستمزدهای کلان می گیرند. در حالی که تلویزیون می تواند با انبوه این تولیداتی که دارد بازیگر بسازد. اما مدیران شبکه ها گویی در جذب بازیگران مشهور رقابت می کنند.

هدایت خاطر نشان کرد: در برخی از شبکه ها حتی نمی پرسند که سوژه چیست و فیلمنامه چه کیفیتی دارد. تنها برایشان نام و تعداد بازیگران مهم است. در حالی که در کار سینما و تلویزیون، فیلمنامه حرف اول را می زند. اما امروزه فیلمنامه حقیرترین و پیش پاافتاده ترین مساله در سیستم تولید فیلم های موجود است.

وی با بیان اینکه فیلمنامه نویسی که برای متنش دو سال زحمت می کشد به اندازه دو ماه دستمزد یکی از این بازیگران را دریافت نمی کند افزود: جای تعجب این است که تلویزیون، فیلم هایی را که به صورت مبتذل در شبکه ویدئویی تولید می شود را هم می خرد و پخش می کند. من نمی دانم که تلویزیون در این مسیر تا کجا می خواهد پیش برود. این روند ترسناکی است. این روند حتا با ایده آل هایی که رهبران عالی کشور هم مطرح کرده اند فاصله دارد. روزگاری جمله ای از حضرت امام (ره) نقل شده که فرموده بودند:"صدا و سیما دانشگاه است." این سخن بسیار عمیقی است. یعنی این رسانه باید تماشاگر را رشد دهد. اما روندی را تلویزیون فعلی آغاز کرده و ادامه می دهد که به سقوط تماشاگر منجر خواهد شد.

کارگردان فیلم "میهمانی خصوصی" افزود: در این روند، مدام اخلاق و زبان پسرفت می کند. وقتی هم که تهیه کننده ای می خواهد در این وانفسای تولید فیلم های دختر و پسری، فیلمی تاریخی بسازد باید فاکتورهایی را در نظر بگیرد. حالا اینکه چرا این بازیگران برای فیلم "ناسپاس" انتخاب شدند من ترجیح می دهم صحبت دیگری نکنم. اما این سیستم عرضه و تقاضایی است که به تهیه کننده هم تحمیل می شود. وقتی نمی توان به بازگشت سرمایه و اکران و ... اطمینان داشت تهیه کننده می کوشد با دعوت از بازیگران مشهور، کارش را بیمه کند.

هدایت تصریح کرد: بازیگری که عادت کرده فیلم های کافه تریا و لات بازی ها و این جور نقش ها را بازی کند و از سویی باید روی نقش تاریخی 4 یا 5 ماه کار و تمرین کند طبیعی است که تن به این کار نمی دهد چرا که به صرفه اقتصادی نیست.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این روند، به فیلم شما ضربه وارد نکرده گفت: سینما از چند جهت و به دلایل بسیار ضربه می خورد. تحمیل ها در حوزه سوژه و فیلمنامه و بازیگری و حوزه هایی دیگر، تحمبل ها فراوانند. مشکل ما در سیستم است. مثلا به یکی از بازیگران فیلم گفتم که باید گریم موهایش به صورتی خاص و تاریخی باشد. دلخور شد و نپذیرفت و گفت که "اگر من موهایم را به این صورت بگذارم طرفدارانم ناراحت می شوند!"

هدایت در ادامه خاطرنشان کرد: البته تهیه کننده "ناسپاس" بهترین بود و اگر فیلم، مزیتی دارد متعلق به اوست و اگر عیبی دارد بر عهده من است.

انتهای پیام/ش

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.