سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۲

نشست خبری دوم هجدهمین جشنواره بین‌المللی «فیلم مقاومت» برگزار شد؛

غفاری: «سینمای مقاومت» سرشار از غم و اندوه نیست/ بررسی اقبال کم مردم‌ به «سینمای مقاومت» یک پژوهش نظری می‌طلبد

جلال غفاری قدیر

سینماپرس: نشست خبری دوم «هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت» در صبح روز ۲۳ اردیبهشت‌ماه و با حضور «جلال غفاری قدیر» دبیر این جشنواره در محل حسینیه «معراج شهدای تهران» برگزار شد.

به گزارش سینماپرس، «جلال غفاری قدیر» دبیر هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت در ابتدای این نشست درباره‌ برنامه‌های جشنواره گفت: امروز در این مکان و در محضر شهدا که شاهد و ناظر ما هستند جشنواره را متبرک می‌کنیم. درواقع جشنواره فیلم مقاومت متبرک به نام شهدایی است که دستی بر هنر داشته اند. تمسک به نام شهدا سیره مبارکی است که جشنواره در پیش گرفته است.

غفاری درباره رویکرد این‌ جشنواره عنوان کرد: جشنواره فیلم مقاومت به ویژه از دوره هفدهمین بنیان یک حرکت مبتنی بر مقاومت را پایه‌ریزی کرد و حضور دوستان ما در خلیج فارس در دوره هفدهم اتفاق مبارکی را رقم زد. در این دوره سعی کردیم مزیت‌های دوره هجدهم را حفظ کنیم و فرهنگ مقاومت را در عرصه فرهنگ، هنر و سینما ساری و جاری کنیم.

وی درباره جزییات فراخوان گفت: فراخوان این دوره در ۸ بخش اعلام شد و بخش اصلی به نام شهید حاج قاسم سلیمانی نامگذاری شده است. بخش ویژه جشنواره به نام رسول ملاقلی پور، بخش جایزه ویژه فلسطین و جهان بدون اسرائیل به نام شهید شیخ حسن نصرالله و اسماعیل هنیه نامگذاری شد. حقیقتا امروز غزه کربلا است و آزادی فلسطین آرمان تمام آزادی‌خواهان جهان است. کودک‌کشی و جنایت اسرائیل قلب تمام مردم‌ جهان را آزرده کرده و جشنواره مقاومت وظیفه داشت ادای دینی به فلسطین داشته باشد.

دبیر جشنواره درباره توجه به جوانان بیان کرد: تلقی ما این است که در گام‌ دوم‌ انقلاب اسلامی نیاز ضروری به مشارکت فیلمسازان جوان در گفتمان مقاومت داریم. با تایید بنیاد ملی نخبگان برگزیدگان این بخش عضو بنیاد ملی نخبگان خواهند بود.

وی درباره بخش هوش مصنوعی توضیح داد: بخش تولیدات هوش مصنوعی به نام حسین علم الهدی نامگذاری شد و در این‌ بخش تلاش شد از این‌ فرصت به نفع سینمای مقاومت بهره‌برداری شود و حداکثر استفاده را از ظرفیت هوش مصنوعی داشته باشیم و آثار بسیار متنوعی در حوزه ویدئو، موسیقی، تصویر و متن برای ما ارسال شد.

غفاری ادامه داد: بخش فیلمنامه به‌ نام سید مرتضی آوینی بود و حضور بیش از ۹۰۰ اثر در این بخش نوید سینمای پربارتری را در آینده خواهد داشت. بخش پژوهش و علوم انسانی یک‌ حرکت و جهش و از نگرش سینمای مقاومت در عرصه نظری صیانت می‌کند. ما در این‌ بخش بیش از ۴۰۰ اثر داشتیم. گفتمان ما این است که سینمای مقاومت باید به عنوان یک آورده از طرف جریان مقاومت به دنیا هدیه شود. فیلمسازان بزرگی از سراسر جهان هستند که با جشنواره ارتباط برقرار کرده اند و می‌خواهند سینما را ناظر بر حقیقت و جهان ببینند. همچنین بخش تولیدات جنبی سینما به نام شهید گودرزی نیا مزین شده است.

اطلاعات آماری جشنواره

وی درباره تعداد آثار رسیده به دبیرخانه گفت: غیر از بخش بین‌الملل بقیه آثار را به صورت الکترونیک دریافت کردیم و همه‌چیز با کمترین خطای انسانی اتفاق افتاد. آثار رسیده به دبیرخانه ۶ هزار و ۱۲۹ اثر هستند؛ فیلمنامه ۸۶۰ اثر، بخش هوش مصنوعی ۳۶۸ اثر و نقد و پژوهش ۴۶۴ اثر. در بخش سینمایی بلند ۲۵ فیلم به داوری نهایی رسیدند. در بخش مستند بلند ۲۹ اثر، در بخش انیمیشن بلند ۷ اثر، در بخش فیلم کوتاه ۴۷ اثر، در بخش مستند کوتاه ۳۲ اثر و در بخش انیمیشن کوتاه ۳۹ اثر به داوری نهایی رسیدند. جشنواره در باغ موزه دفاع مقدس و مقاومت برگزار می‌شود که نسبت جشنواره را با این تفکر پررنگ تر می‌کند.

وی افزود: شنبه جشنواره افتتاح می‌شود و اکران فیلم ها در سه سالن برگزار خواهد شد. همزمان‌ با اکران خانه‌ جشنواره در ۲۲ استان هماهنگی انجام شده تا آثار در این استان‌ها اکران شوند. اکران های مردمی جشنواره مقاومت نیز در جغرافیای متفاوت و بسته‌های متنوع درحال برگزاری است. همچنین هر شب رویدادهایی در جشنواره برگزار خواهد شد و هر شب یک موضوع و عنوان خاص خواهد داشت و از مهمانان ویژه‌ای تجلیل می‌شود.

غفاری درباره جایزه رسانه برتر گفت: یکی از جوایزی که در جشنواره فیلم‌ مقاومت دنبال شده است اعلام رسانه برتر است و ممکن است یک یا چند رسانه به عنوان برگزیده این بخش معرفی شوند. اکنون داوری ۳ بخش انجام شده و سایر بخش‌ها هم در چندروز آینده نهایی خواهند شد.

وی درباره پیچینگ آثار توضیح داد: یکی از برنامه‌های جنبی ما در خانه جشنواره اتاق ایده‌پردازی برای تولید است که کفار به آن پیچینگ می‌گویند. این بخش در دوره گذشته به صورت سازمانی اتفاق افتاد و هر استان متقبل می‌شد که از ساخت یک فیلم درباره یک شهید حمایت کند. فیلم‌ «پیشمرگ» نیز از ایده هایی بود که در دوره هفدهم‌ پایه گذاری شد. روایت فتح برای فیلم‌های کوتاه و فیلمسازان جوان نیز برنامه تولید دارد. جشنواره ما مقاومت را در یک گستره جهانی می‌بیند و تلاش شده با حضور فیلمسازان جهانی بخش بین‌الملل را ادامه دهیم. بالغ بر هزار و ۹۰۰ اثر از کشورهای مختلف در جشنواره حاضر شدند.

غفاری تصریح کرد: حاج‌ نادر طالب زاده دین زیادی بر گردن‌ ما دارد و بخش پژوهش به نام شهید نادر طالب‌زاده نام‌گذاری شده است.

وجود رانت در اکران فیلم‌های دفاع مقدسی

وی درباره انتخاب باغ موزه دفاع مقدس به عنوان خانه جشنواره گفت: خانه جشنواره توسط دوستان‌ فنی بررسی شد و ظرفیت‌های باغ موزه ارتقا پیدا کرده‌ است و به نظر سطح حرفه‌ای موزه دفاع مقدس کم از پردیس های سینمایی ندارد.

دبیر جشنواره در پاسخ به سوالی درباره دلیل فروش کم آثار دفاع مقدس در گیشه با وجود برگزاری متعدد جشنواره‌های موضوعی در این زمینه گفت: بررسی اقبال کم مردم‌ به سینمای مقاومت یک پژوهش نظری می‌طلبد. به نظرم‌ مردم‌ به سینمای مقاومت اقبال دارند اما اینکه اکران و پخش دارای سوگیری های سیاسی است یا نه باید درباره این مساله صحبت کنیم. برخی آثار بسیار فاخر و خوب هستند اما در توزیع اثر ما با رانت‌هایی مواجه هستیم. باید درباره سیاست‌های توزیع، مفصل صحبت کنیم و اینکه آثار دفاع مقدس در گیشه نمی‌فروشند به این دلیل نیست که آثار خوبی تولید نمی‌شوند.

چرا جشنواره فیلم مقاومت در خلیج فارس برگزار نشد؟

وی درباره دلیل برگزار نشدن جشنواره در خلیج فارس توضیح داد: جشنواره مقاومت را نباید صرفا به یک رویداد در ۳ خرداد محدود کرد. ‌ جشنواره ها باید صاحب دبیرخانه دائمی شوند. این جشنواره دبیرخانه دائمی ۳ ساله دارد و ما در طول سال نیز رویدادهایی برگزار خواهیم کرد. حضور فیلمسازان در خلیج فارس در سال گذشته اتفاق مبارکی بود زیرا خلیج فارس یک‌ نقطه تاریخی برای مقاومت در ۵۰۰ سال اخیر است. ما می‌توانستیم جشنواره را در زمستان در خلیج فارس برگزار کنیم اما اکثر رویدادهای سینمایی کشور در ۶ ماه دوم سال است و ما می‌خواستیم زمان مناسبی برای این رویداد انتخاب کنیم. عملا رویداد خلیج فارس را حذف نکردیم و این اتفاق پررنگ تر در طول سال برگزار خواهد شد و در فصل هایی که گرمای هوا اذیت نمی‌کند، این‌ رویداد را برگزار خواهیم کرد. برگزار نشدن جشنواره در خلیج فارس به دلیل بحث مالی و امنیتی نبود.

در ادامه جواد تمدنی مدیر روابط عمومی جشنواره عنوان کرد: ۲۷ اردیبهشت در موزه دفاع مقدس ساعت ۵ مراسم افتتاحیه برگزار می‌شود و از همان شب اکران‌ها آغاز و اهدای جوایز برخی از بخش‌ها در همان روز برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: حدود ۱۰۰ نفر از جوانان عزیز ما از بین هزاران نفر برای یک دوره کارگاه آموزشی انتخاب شدند و حداقل ۲۰ کارگاه برای این عزیزان طراحی شده است. اسامی داوران بخش بین‌الملل فردا اعلام می‌شود اما حضور این عزیزان در ایران کمی دچار پیچیدگی است.

حضور خانواده شهدا در داوری

دبیر جشنواره درباره توجه به خانواده و زنان‌ گفت: ما به طور ویژه محور خانواده را پررنگ دیدیم و سعی داریم در بخشی از خانه جشنواره اکران عمومی همراه با خانواده‌ها داشته باشیم. یکی از محورهای اصلی مقاومت کودکان، زنان و خانواده است و ما نمی‌توانیم این‌ بخش را حذف کنیم. جشنواره اصلا نگاه جنسیتی ندارد زیرا خانم‌ها همواره پا به پای مردان در هر زمینه ای حرکت کرده اند. در میان آثار ارسالی به دبیرخانه نیز چند فیلمساز خانم داشتیم.

وی درباره حضور خانواده شهدا در داوری آثار گفت: تلاش ما این بود که خانواده شهدا را نیز در امر داوری دخیل کنیم. من دوست داشتم‌ شرایطی برای اکران فیلم‌ها برای خانواده شهدا ایجاد کنیم و نظر آنها را در داوری دخیل کنیم اما هنوز این امکان ایجاد نشده است.

غفاری در پایان تصریح کرد: ما باید از گذشته پلی درست کنیم‌ برای آینده. مقاومت وعده آینده دارد و سینمای مقاومت مانند اربعین یک جوشش و حرکت است که آینده را می‌سازد. سینمای مقاومت سرشار از غم و اندوه نیست. اکنون فضای ما متمرکز بر نابودی اسرائیل است اما امید داریم که روزی جشنواره فیلم مقاومت را در غزه برگزار کنیم.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.