دوشنبه ۷ مهر ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۷

یک مستندساز مطرح کرد؛

قهرمانان جنگ نباید فراموش شوند

محمد شکیبانیا

سینماپرس: محمد شکیبانیا کارگردان و تهیه‌کننده مستند بیان کرد که تلویزیون جای معرفی و پرداختن به قهرمانان دفاع مقدس است و دردهای یک جانباز را بیان کند.

به گزارش سینماپرس، حامد شکیبانیا مستندساز و تهیه کننده که این روزها اجرای فصل جدید برنامه «نردبان» را در شبکه مستند بر عهده دارد درباره فصل جدید این برنامه به مهر بیان کرد: نردبان برنامه‌ای است که ۱۰ سال از شروعش می‌گذرد و ما خوشحالیم روی این تجربه ۱۰ ساله حرکت می‌کنیم برنامه در این فصل یک تغییر بنیادین داد و کمی مخاطب جدی‌تر و حرفه‌ای‌تر را مد نظر قرار داد.

وی درباره اهمیت این برنامه نیز گفت: سینمای مستند ما در تلویزیون فضای مستقلی ندارد که درباره فیلم‌ها صحبت شود و به اتفاقات روز جهانی و جشنواره مستند بپردازد. «نردبان» سعی دارد این خلا را پر کند و برنامه‌ای باشد تا مورد اعتماد مستندسازان حرفه‌ای باشد و حتی برای مردمی که مستند را دوست دارند و آنها که می‌خواهند بیشتر از تماشای مستند کاری هم انجام دهند راه‌هایی را نشان دهد.

جای مستند در تلویزیون است

شکیبانیا درباره بستری که تلویزیون برای نمایش مستند فراهم می‌کند عنوان کرد: همین تلویزیون که خیلی‌ها معتقد هستند دیده نمی‌شود خیلی دیده می‌شود و کاملاً برنامه‌هایش به دست مخاطب می‌رسد. جای مستند در تلویزیون است و تلویزیون باید از این سرمایه بزرگ سود ببرد.

این مستندساز که این هفته برنامه‌هایی هم با حضور مستندساز و عکاس جنگ دارد درباره پرداختن به دغدغه‌های دفاع مقدس در این حوزه بیان کرد: اگر تلویزیون درد یک جانباز را منعکس نکند او باید چه کند باید برود جلوی بنیاد خود را به آتش بزند. تلویزیون جایگاه معرفی قهرمانان دفاع مقدس است اما شجاعتی نیاز است که این مسائل را با فضای امروز بیان کنیم و به جوان ترها بسپاریم. امروز نسلی بالا آمده است که الان ۳۰ سال دارد و ان زمان نبوده است.

وی اضافه کرد: اینها می‌خواهند جنگ را روایت کنند و باید احساس کنند که آزاد هستند. ما به تحلیل این نسل نیاز داریم نه نسل‌های قبلی چون آن تحلیل‌ها حتی ممکن است فاصله نسل‌ها را زیاد کند.

این مستندساز که پیش از این مجموعه «نبردهای تامکت» را با محوریت خلبانان دفاع مقدس کارگردانی کرده است، به مستندی که در این هفته با نام «نبردهای فانتوم» از تلویزیون پخش شد، بیان کرد: مستند من درباره نبردهای هوایی بود که با هواپیمای اف ۱۴ انجام می‌شد و اخیراً همان تیم مستندی را به «نام نبردهای فانتوم» ساخته است.

شکیبانیا تصریح کرد: فانتوم عملیاتی‌تر و جنگی تر از هواپیمای اف ۱۴ است. هواپیمای اف ۱۴ بیشتر برای مراقبت است، رادار دارد، رهگیری می‌کند و نمی‌گذارد هواپیمایی وارد کشور شود اما فانتوم برای بمباران است و خط آتش درست می‌کند. خود ما عملیات اچ ۳ را با فانتوم انجام دادیم که در آن عملیات پایگاه عراق را زدند.

حرف‌های قهرمانان منزوی را بشنویم

وی درباره «نبردهای فانتوم» و مستندهای این چنینی اظهار کرد: پخش این مستندها از این جهت مهم است که درباره قهرمانانی است که دیگر اسمشان برده نمی‌شود، سال‌هاست منزوی هستند و حرف‌هایشان شنیده می‌شود.

این مستندساز اضافه کرد: برخی از این خلبانان در جریانات اقدامات اول انقلاب و در جریان کودتای نوژه پاکسازی شدند چون افسرهای تربیت شده شاهنشاهی بودند و بسیاری از آن‌ها زندانی شده بودند اما شهید بابایی آن‌ها را از زندان درآورد و گفت ما اینها را برای چنین روزی (دوران دفاع مقدس) تربیت کرده‌ایم و با وجودی که زندانی شده بودند رفتند جنگیدند و شهید شدند.

وی درباره «نبردهای تامکت» که در برخی شبکه‌ها این هفته بازپخش هم داشته است، گفت: در «نبردهای تامکت» داستانی درباره خلبان‌های اف ۱۴ داشتیم و رکوردهایی که داشته‌اند. خلبانانی که ساعت پروازی طولانی روی آسمان داشته است مثلاً تا ۱۸ ساعت در حال پرواز بوده‌اند. اینها روایت‌هایی بود که تا حالا گفته نشده بود. اینکه چگونه نبرد می‌کردند یا استراتژی‌هایشان چه بود. به طور مثال در مقطعی استراتژی نبرد ما توسط ستون پنجم لو رفت و آنها بلافاصله توانستند بازنگری کنند نقشه را عوض کرده و جنگنده‌های میراژ فرانسوی را بزنند. میراژ مجهزترین هواپیمای آن زمان بود که به عراق اجاره داده بودند و خلبانان ما توانستند از پس آن هم بربیایند.

این مستندساز در پایان سخنانش تصریح کرد: اینها داستان‌هایی که باید گفته شود و این افراد نباید به عنوان قهرمان فراموش شوند. نسل جدید به اینها نگاه می‌کند و برایش سوال می‌شود حالا که اینها در گوشه‌ای افتاده‌اند او باید فداکاری بکند یا خیر. از این حیث داستان‌هایشان مهم است و جذاب هم هست.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.